Haya är en 18årig flicka som är född i Sverige, men har föräldrar som ursprungligen kommer från Iran. Detta är hennes historia:

Jag blev attackerad. En man gick förbi. Han tittade på mig och sa ”din jävla muslim”. Det var första gången jag identifierats som muslim på gatan. Det var första gången jag fick känna på hat, – Det var sjukt läskigt.

Inte för att han skrämde mig, men att det gick så fort. Jag hade hört av andra tjejkompisar och av min mamma som gått igenom extremt mycket. Jag var nervös och tänkte att hatbrott, det kommer inte att hända mig. Det händer bara vissa.

Hayas föräldrar är från Iran, men hon är född och uppvuxen i Sverige och hon berättar att hon precis bestämt sig för att börja bära sjal.
Haya berättar att hon inte tidigare upplevt något liknande, utan det var först när hon bestämde sig för att sätta på sig sjalen som påhoppen kom. Jag kommer ihåg att allt förändrades berättar Haya.

– Det värsta är när folk tror att de har rätten att fråga om jag själv valde att bära sjal. Det är en väldigt grov fråga.

Den frågan fick jag av en lärare. Jag kom in efter lovet och hon kollade på mig, log och sa: ”Vad fint, har du själv bestämt det?”
Frågan kom som en chock. Jag visste inte hur jag skulle reagera till sluta svarade jag att det så klart är självmant.
– Jag pratade med en kompis som också hade sjal. Jag frågade henne om det var en normal fråga. ”Nej, det var fult att fråga. Det är som att hon antar att du kommer från en familj som tvingar dig att bära sjalen”. Det är oförskämt att anta att man är påtvingad. Det är jag inte, förklarar Haya. De flesta av alla kvinnor som väljer att ha sjal bär den frivilligt, fortsätter Haya.

Många av hennes vänner som också bär sjal har liknande erfarenheter och berättar hur blickar vänder sig mot dem, viskningar bakom ryggen både på arbetsplatser, bussen eller i skolan
Haya berättar om en situation under en biologilektion;
– Min lärare sa högt i klassrummet: “Om någon här inne av privata eller religiösa skäl” – varpå det flesta vänder sin blick mot mig och en kompis klassrummet som även har sjal – högt upprepar hon ”om ni av privata eller religiösa skäl inte kan kavla upp ärmarna under lektionerna, kan ni lika gärna sluta gå på mina lektioner, för ni kommer ändå inte få betyg”, säger Haya.

Jag vill tro att det är ett missförstånd och att läraren egentligen inte menar vad hon säger. Men jag inser efter att jag berättat om det hemma och tillsammans med mina vänner att det inte är så. Det verkar inte bara vara jag som råkar ut för dessa saker.
Haya fortsätter att berätta att hon nästan inte alls går ut på stan själv längre. Hon berättar tidigare att hon ibland kunde gå genom stan på väg till bion eller något liknande, men att hon nu inte vågar göra något sådant själv längre.

Vi är alltid minst två tjejer som går tillsammans för att på så sätt kunna stötta varandra om någon situation skulle uppstå.
Men för det mesta ber jag min pappa eller min kusin som bor nära att köra mig om jag ska något. Jag har insett att det inte går att förändra människors trångsynthet. Jag hoppas att jag kan få en bra utbildning och hoppas då att människor kan se mig på ett annan sätt.