Jag har inte träffat Karim sedan han slutade skolan när han var 15 år. Idag är han 26 år är gift och har tre barn. Det är ett härligt återseende och vi kramas länge och jag märker att Karim är lika glad att se mig som jag han. Jag frågar hur allt gått sedan han slutade skolan.
Jo säger Karim det har gått bra. Det har inte varit enkelt, men det har fungerat. Jag orkade inte med gymnasiet så jag hoppade av efter första terminen. När jag kom dit kände jag mig dum, alla va ju så mycket smartare än mig. Dessutom så var det många svenska där och jag visste inte då hur man skulle prata med dom. De frågade var jag var ifrån och då svarade jag alltid att jag är uppväxt på Rosengård, men att mina föräldrar är från Palestina. Jag fattade direkt vad de var ute efter och därför svarade jag alltid på samma sätt.

Jag frågar Karim vad han menar med att han redan visste vad de var ute efter?
Karim förklarar att när svenskar frågar var man är ifrån, så handlar det alltid om vilket land man kommer ifrån och om man är muslim.

Det är lika bra att man svarar på alla deras direkt så slipper det komma en massa andra frågor, för när de fått veta vad de ville så gick de flesta iväg. Det var bara jag och två till som var muslimer. En tjej och en annan kille till. De andra som var invandrare var ett par polacker, några bosnier och en tjej som var från Turkiet, men hennes mamma var svensk, så det räknas liksom inte.

De har det också enklare att bli polare med andra svenskar eftersom de är mer som svenskar själva. Hur menar du då frågar jag Karim?
Jo men du vet de är inte muslimer och då påminner de mer om svenskarna som inte heller är muslimer och då har de lättare att snacka med varandra. En av tjejerna som också är muslim, blev hela tiden utfrågad om hon inte tyckte det var pinsamt att mannen fick ha mer än en fru och att mannen alltid slog kvinnan. Efter ett blev jag så jävla trött på att höra på dom så jag sa åt dom att dra åt helvete och då blev det en massa liv. Det kom en massa lärare som sa att jag hade kränkt dom svenska eleverna och att om jag inte slutade skulle jag bli avstängd från skolan. Det enda jag ville var att få tyst på dom så att den där tjejen skulle sluta att behöva vara ledsen hela tiden. Det var samma sak när vi hade lektion och jag hade gjort något prov eller så.

Fick jag då alla rätt på det provet, trodde de alltid att jag fuskat och ibland hände det till och med att lärarna kollade igenom mina prov lite extra och jag fick en massa frågor om hur jag hade kunnat skriva så bra. De sa aldrig att jag var duktig som gjort ett bra prov eller sa att jag skulle fortsätta att jobba.
Dom frågade inte heller om vad jag tyckte var roligt med de olika ämnena. Du vet som du och jag alltid pratade historia för vi var båda intresserade av det. Nä inget sånt alls frågade dom mig någonsin. Det enda jag ville var att någon skulle bry sig som du och de andra gjorde när jag gick i er klass.

Men jag kommer också ihåg att du sa att gymnasiet skulle bli hårdare, men jag visste inte hur det skulle bli och jag visste aldrig att det skulle vara så här. Så efter en termin tänkte jag “Fuck this shit” så började jag att jobba hos min farbror som har en egen bilverkstad. Men det har gått bra ändå och jag träffade en tjej när jag var 20, hon är från Libanon, men är uppväxt här i Malmö. Vi fick vårt första barn när jag var 22 och jag jobbar fortfarande kvar hos min farbror och nu har jag fått ett barn till som snart är 1 år. Jag tänker mycket på att jag skulle gått tillbaka till skolan och skaffat mig en ordentlig utbildning. Men nu går det så bra för min farbrors bilverkstad så jag vill inte lämna honom och han har pratat om att göra mig till delägare och vi har anställt fler folk som jobbar för oss.